AZJA PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA

Przez żołądek do serca, czyli wszystko o indyjskiej kuchni

Indyjskie pyszności swoim smakiem i zapachem zachęcają z każdej strony. Trudno się dziwić skoro ich kuchnia jest różnorodna, smaczna i tania. Miesiąc w Indiach umożliwił nam skosztowanie wielu tutejszych dań, chociaż początki nie były proste. Każde menu było dla nas czarną magią, a posiłki wybieraliśmy na chybił trafił. Zebraliśmy więc w jedno wszystko co wiemy o indyjskiej kuchni. Jeśli wybierasz się do Indii, mamy nadzieje, że ten post będzie dla Ciebie ułatwieniem i nie będziesz musiał główkować przed wyborem każdego posiłku. Zobacz więc co oferują indyjskie restauracje i przyuliczne budki street foodowe.

* Dla wyjaśnienia 100 rupii indyjskich to ok. 5,3 zł.

DANIA WEGETARIAŃSKIE

1. Dania z Paneer

Dania Paneer, czyli z indyjskim, delikatnym, miękkim serkiem, który może być podawany w postaci smażonej z dodatkami lub w postaci naturalnej z sosami o rożnym smaku z warzywami.

Wśród dań z Paneer znajdziesz:

Paneer Tikka Masala – indyjski ser w śmietanowo – pomidorowym sosie łączącym ze sobą smaki marynaty Tikka (ma lekko cytrynowy smak i średni stopień ostrości) i przypraw Masala
Kadai Paneer – serek w sosie pomidorowym z papryką i cebulką,
Shahi Paneer – serek w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym,
Mutter Paneer – serek z delikatnie pikantnym sosem pomidorowym z zielonym groszkiem,
Palak Paneer – serek w łagodnym zielonym sosie szpinakowym, najczęściej z curry,
Paneer Kofta – kuleczki z indyjskiego serka i warzyw podawane z sosem,
Paneer Bhurji – indyjski serek gotowany w sosie Masala ze świeżymi ziołami i przyprawami.

Standardowa cena: 100 – 180 rupii indyjskich


2. Kofta

Kuleczki z warzyw/serka w sosie o różnych smakach, np:
Malai kofta – kuleczki w kremowym sosie śmietanowym,
Palak kofta – kuleczki z dodatkiem szpinaku w sosie,
Paneer kofta – kuleczki serowe w sosie.

Standardowa cena: 100 – 180 rupii indyjskich


3. Warzywa lub ich mieszanki w rożnej postaci

Przyprawione na rożny sposób warzywa lub ich mieszanki (chociaż najczęściej w mieszance Curry lub Masala), które podawane są w miseczce, do spożycia z ryżem lub chlebkiem. Poniżej przewodnik po podstawowych indyjskich nazwach warzyw:

Aloo – ziemniak
Gobi – kalafior
Mattar – zielony groszek
Palak – szpinak
Khumbi – pieczarki
Tomato – pomidory
Baingan – bakłażan

Standardowa cena: 60 – 140 rupii indyjskich


W restauracjach możesz tez zamówić sałatki ze świeżych warzyw, np. z cebuli czy pomidorów. Jednak w rzeczywistości to zwykłe, pokrojone warzywa bez dodatków.


4. Dal

Sos z soczewicy, fasoli lub grochu, podawany w postaci rozgotowanej zupki. Najczęściej występuje jako składnik Thali.

Cena standardowa 50-80 rupii indyjskich


5. Ryż w różnych postaciach.

Może występować jako Biryani, gdzie głównymi składnikami są ryż i warzywa oraz/lub z innymi dodatkami, np. Egg Biryani z jajkiem lub Paneer Biryani z serkiem indyjskim.

Cena standardowa 80-150 rupii


6. Thali

Mix kilku potraw, dzięki czemu za jednym razem można spróbować kilka indyjskich smaków. Podawane jest na specjalnej tacy z kilkoma wgłębieniami lub na tacy z ułożonymi kilkoma miseczkami wypełnionymi pożywieniem. Podstawowe składniki to: Dal , ryż, warzywa (np. curry, w delikatnym sosie), serek, jogurt lub sosik na słodko oraz chlebek w postaci Chappati, Nan lub Parathy. Najczęściej jest to danie wegetariańskie. W zależności od miejsca dodatki są różne. Bardzo często znajdziesz też Thali, które jest znacznie bardziej rozbudowane. Wówczas składa się z większej ilości sosów i mieszanek warzywnych. Zdarza się również, że w cenie Thali masz również dodatkową lub nielimitowana opcje Dal lub warzyw. Zapytaj o to przed zamówieniem, ponieważ potem rachunek może Cię zaskoczyć.

Standardowa cena: 60-200 rupii indyjskich


7. Dosa

Cienki placek naleśnikowy, bardzo duży, wyrabiany z mąki ryżowej i soczewicy, najczęściej z nadzieniem i podawany z 2-3 sosami. Np. Masala Dosa – z farszem ziemniaczano warzywnym. Popularna na południu kraju.

Cena standardowa: 50-120 rupii indyjskich

DANIA MIĘSNE

W Indiach dania mięsne nie są popularne, stąd też nie każda restauracja takie posiada w swoim menu. Sami korzystaliśmy z nich zaledwie kilka razy. Nie dlatego, że jesteśmy wegetarianami, ale dlatego, że widok zwierząt chodzących po ulicach, jedzących własne odchody znacząco nas odstraszał. W restauracjach możecie znaleźć dania mięsne z kurczakiem (murgh) lub jagnięciną (gosth). Wśród nich znajdziecie m.in.:

Butter chicken/murgh makhani – kurczak w maśle z pomidorami i łagodnym curry,
Chicken curry – kurczak w ostrym sosie curry,
Tikka masala – marynowany kurczak w sosie śmietanowo – pomidorowym,
Dahi murg – kurczak w sosie jogurtowym,
Byrjani Chicken – ryż z warzywami i kurczakiem .


DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH

Jako dodatek do posiłku Hindusi zazwyczaj jedzą ryż lub jeden z wielu rodzajów chlebków, które proponują w swoich menu. Oto najpopularniejsze z nich:

Chappathi (Roti) – cienki placuszek (podpłomyk) z wody, mąki razowej i soli. Zazwyczaj dostępna jest również opcja z masłem (Butter Chappathi). Standardowa cena: 10-20 rupii.
Naan – chrupki chlebek z wody, jasnej mąki, mleka i masła.
Paratha – rodzaj chlebka z nadzieniem w środku, np. ziemniaczanym (Aloo), Paneer (z indyjskim serkiem), Onion (z cebulką), Gobi (kalafiorowym), Cheese (z serem). Czasem podawana również z jogurtem (Curd) lub piklami (pikle przygotowywane są z surowych owoców i warzyw, marynowanych w solance lub oleju z dodatkiem przypraw). Paratha często jedzona jest również na śniadanie. Standardowa cena: 30–80 rupii.
Papad – suchy, cienki chlebek z mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy, ostro przyprawiony


INNE DANIA

Na północy kraju dostępnych jest również kilka dań z menu charakteryzujących region Tybetu. Wśród nich znajdziesz:

Thukpa – tradycyjna tybetańska zupa z makaronem i warzywami. W smaku przypomina trochę nasz tradycyjny rosół.

Momo – tybetańskie pierożki z wegetariańskim lub mięsnym nadzieniem


NAPOJE

Chai – herbata z mlekiem i cukrem. Najpopularniejszy napój w Indiach, znajdziesz go również z dodatkami, np. z imbirem lub przyprawami Masala.

Standardowa cena od 5-30 rupii indyjskich w zależności od wielkości kubeczka.

Kawa – a raczej mleko z kawą. W Indiach kawy raczej się nie pija. A jeśli już to mleko pomieszane z woda i proszkiem kawowym, wymieszane i podgrzane.

Standardowa cena: 20-60 rupii indyjskich w zależności od wielkości kubeczka

Świeżo wyciskany sok – najczęściej z pomarańczy, granatu, trzciny cukrowej. Głównie znajdziesz go w przyulicznych budkach lub sporadycznie w restauracjach.

Standardowa cena: 10-50 rupii indyjskich w zależności od owocu i wielkości kubeczka.

Shake w rożnej postaci – owocowe, orzechowe, karmelowe, czy o smaku oreo. Dostępne w restauracjach lub w odrębnych sklepikach.

Standardowa cena: 40-80 rupii indyjskich

Lassi – regionalny jogurt na słodko lub słono, najczęściej z solą lub owocami (np. z bananem, mango, ananasem, czy truskawkami, w Radżastanie z szafranem).

Standardowa cena: 30-80 rupii indyjskich


DESERY

Gulab Jamun – smażone kulki z ciasta na bazie mleka w syropie najczęściej różanym

Standardowa cena: 20 – 50 rupii indyjskich za szt.

Hello to the Queen – zapiekane banany z ciasteczkami, sosem czekoladowym i lodami waniliowymi

Standardowa cena: 100-160 rupii indyjskich

Kulfi – zimny deser przypominający lody pistacjowe

Pudełko słodyczy regionalnych

Standardowa cena: 120-150 rupii indyjskich za małe pudełko.


STREET FOOD

Samosa – przekąska w postaci trójkątnego pierożka z warzywnym nadzieniem w środku, smażona na oleju (najczęściej nadzienie ziemniaczane z groszkiem).

Standardowa cena: 10-30 rupii indyjskich

Vada pav – Bezmięsny burger, w środku pierożek Vada ze słodkich ziemniaków.

Standardowa cena: 10-30 rupii indyjskich

Barify – ciasteczka w kształcie rombu, ich głównymi składnikami jest mleko, cukier i ser. Dodatkowo dodaje się orzechy migdały czy wiórki kokosowe.

Pakoras – warzywa panierowane w mące z ciecierzycy i smażone na głębokim oleju

Bread omlet – omlet z jajek, cebulki z przyprawami, podawany z chlebkiem lub bułeczką.

Standardowa cena: 30-50 rupii indyjskich


– Przekąski w postaci chipsów z prażonego grochu, fasoli, soczewicy, orzechów czy innych owoców i warzyw (do kupienia również w sklepikach)

Standardowa cena: ok. 20 rupii indyjskich/100 g.


PRZYPRAWY

Najczęściej używane przyprawy w Indiach:
– Amchoor – proszek z mango
– Bockshornklee – kozieradka
– Cassia -cynamon
– Chilli – najczęściej w postaci całej papryczki
– Curry – najczęściej mieszanka przypraw z innymi typu imbir, czosnek, chilli, kminek
– Anyż – podawany również po posiłkach dla zabicia ostrego smaku
– Garam masala – mieszanka z przyprawowa z kminkiem, kolendrom, pieprzem i kardamonem
– Imbir
– Kurkuma
– Kardamon
– Kolendra
– Jeera – Kmin rzymski
– Gorczyca


ŚNIADANIA

Hindusi najczęściej śniadania jedzą na słono lub nie jedzą ich wcale. W menu śniadaniowym w standardowej restauracji zjesz Parathę w rożnym wydaniu, omlet z dodatkami (z pomidorami, przyprawami, cebulką, serem) i chlebem/tostami oraz jaja w każdej postaci (Curry, Masala, Bhurji). W niektórych miejscach znajdziesz też tosty na słodko z dżemem, placuszki, czy jogurt z owocami. Jednak nierzadko musisz się namęczyć żeby znaleźć słodkie śniadanie w dobrej cenie, jednak zawsze możesz negocjować cenę i poprosić o przygotowanie własnego menu. W naszym przypadku za śniadanie typu:
4 tosty z dżemem/miodem, jogurt z owocami i kawą płaciliśmy 160-180 rupii indyjskich.


INNE WAŻNE INFORMACJE

– Jedzenie podawane w Indiach najczęściej jest ostre lub bardzo ostre (Kuba raz zareagował aż płaczem). Jeśli zależy Ci na łagodnym posiłku poproś o opcje „no spicy”. Czasem udaje się to również na street foodzie.

– Czasem w restauracjach do cen w menu doliczają sobie tax. Warto zapytać o to przed zamówieniem posiłku.

– Uważaj na podawaną wodę w restauracjach i na street foodzie. Upewnij się, czy nie jest to woda z kranu, która może niekorzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie.

– Hindusi przywykli do spożywania posiłków rękami. Nie zdziw się wiec, kiedy nie dostaniesz sztućców przy zamówieniu posiłku. Choć w restauracjach nam się to nie zdarzyło, to na street foodzie łyżka czy widelec to raczej rzadkość  Polecamy więc nosić przy sobie żel antybakteryjny i własny przybornik ze sztućcami.

A teraz w drogę – spróbuj coś indyjskiego!

 

You Might Also Like